Zaujímavosti zo sveta stavebníctva | Baneko
Sledujte nás:  Facebook

Zaujímavosti zo sveta stavebníctva

Správnym krokom dnešnej doby je, že ako Slováci sme sa začali viac zaujímať o produkty a služby, ktoré sú „Made in Slovakia“ -  a teda vyrobené alebo inak spracované na Slovensku. Investori sa zameriavajú a využívajú výrobky, služby a materiály priamo zo Slovenska. Podľa jedného z prieskumov, do ktorého sa zapojilo 548 respondentov sa zistilo, že ľudia uprednostňujú naše materiály pred zahraničnými. Dôvodom bola podpora našej trhovej ekonomiky, vyššia dôveryhodnosť výrobkov a zacielenie na kvalitu.


Na Slovensku stále v plienkach – Building information model (BIM) a biologický odbúrateľný materiál


BIM - jedná sa o prevratný typ informačného modelu pri tvorbe a samotnej výstavbe budov. Z celistvého modelu sa dá zistiť rozmer stien, hĺbka základov domu, rozvody, priečky či údaje o statike. BIM je v skratke softvér, ktorým sa projektuje každá takáto „matrix“ stavba. Na Slovensku je predaj a podpora tohto systému pod záštitou CAD EXPERT, ktorá sa zaoberá aj školeniami v tejto oblasti. Týmto typom projektovania bola postavená aj autobusová stanica Nivy či rezidenčný projekt Nido. Podľa Forbes.cz sa predpokladá, že sa takýmto spôsobom môžu do roku 2025 znížiť náklady na stavbu až o 20%. Znižovaniu emisií v stavebníctve môžu pomôcť udržateľné biologický odbúrateľné materiály s názvom HUBY. Stavebníctvo a celkovo stavebné materiály tvoria v priemere jednu desatinu globálnych emisií oxidu uhličitého. Pre porovnanie je to viac ako vytvorí lodný a letecký priemysel dohromady. Inžinieri prišli na to, že je možné využívať hubovú sieť, tzv. mycélia (v ktorej huby rastú), na výrobu bio cementu. Výroba tehál by zas pozostávala z materiálov z hubového vlákna (hyfy), ktoré sú pružné, silné, odolné ale zároveň ľahké. Isteže, všetky tieto materiály tvorené z húb sa nachádzajú len v rannej fáze štádia. Do budúcnosti sa však prejavujú ako silný hráč a majú v stavebníctve veľký potenciál.


Farby 


Horúcim „retro“ trendom dnešnej doby čo sa týka farebných kombinácií je DEEP MATT (RAL 9005). Jedná sa o matnú čiernu, ktorá ostáva aj po mnohých rokoch stále nadčasová a praktická. Perfektné sa hodí na strešnú krytinu či garážovú bránu. Deep matt je v dvoch prevedeniach: čierna matná alebo čierna lesklá (polygrain). Ako ďalšia využívaná je strieborná paleta – RAL 9006 a RAL 9007. Bežne používané hlavne v stavebníctve a priemysle. Perfektne ladia s veľkými firemnými halami a dodajú tak veľkému objektu luxusný vzhľad. Tieto odtiene majú pôvod v programe antikoróznej nemeckej ochrany železníc. Boli dôležitou súčasťou náterov oceľových konštrukcií. Podobnú funkciu mali aj v leteckom a lodnom priemysle. O pár rokov sa táto strieborná paleta stala súčasťou aj bežných užívateľov. Perfektne sa hodí na vonkajší plot, vstupnú bránu či bráničku. A na záver tu máme dnes známy antracit (RAL 7016), ktorý je taktiež jedným z najpoužívanejších farebných dekorov v každom jednom sektore. Táto farba úplne vytlačila farbu bielu (RAL 7016). Najčastejšie sa antracit využíva práve na hliníku a perfektne ladí s väčšinou stavebných materiálov. Výborne sa hodí na dvojkrídlové brány.


Viete, že existujú aj pohony na krídlové brány ?


Drvivá väčšina z nás sa domnieva, že krídlové brány sa musia otvárať len ručne. To je však veľký omyl. Žijeme v pokrokovej dobe tak prečo by sme si veci neuľahčili. Krídlové brány či dvere sa montujú všade tam, kde nie je možná montáž sekcionálnej garážovej brány či rolovacej brány. Pohony na krídlové brány sa upevňujú na strop vo vašej garáži respektíve na preklad. Každé krídlo brány má svoj vlastný pohon. Dvere môžu byť symetrické alebo asymetrické a otvárajú sa od 90° do 180°. Pohony na krídlové brány sú štandardizované na +/- krídlo do troch metrov alebo 120 kg. Pohony pre dvojkrídlové brány sú vybavené enkóderom a môžu sa skladať z dvoch častí, kde jedna časť obsahuje kĺbové rameno.

© 2024 Baneko - všetky práva vyhradené | tvorba web stránok INCUBEMEDIA